luni, 11 martie 2013

Produsele stupului


Produsele stupului (miere, propolis, polen, pastura, laptisor de matca, venin de albine, fagure) reprezinta adevarate izvoare naturale de sanatate, deosebit de benefice organismului nostru, atat  in adminstrare interna, cat si externa; aceasta se datoreaza compozitiei deosebite, bogata in vitamine, minerale, aminoacizi esenţiali, enzime, glucide, hormoni, acizi grasi, uleiuri esentiale, substante antibiotice, polifenoli, acizi organici, flavonoide; de altfel exista foarte multe asemănări între compozitia organismului uman şi produsele stupului, ceeace le face sa fie atat de bine asimilate si tolerate .

1.Intaresc imunitatea; stimuleaza imunitatea nespecifica a  organismului, ii cresc capacitatile naturale de aparare impotriva agentilor infectiosi, fie ca este vorba de bacterii, virusuri, fungi; au si efecte antiseptice, antibacteriene si antivirale, antiinflamatorii; in acelasi timp actioneaza ca imunomodulatori (propolis, pastura), permitand ameliorarea gradului de adaptabilitate a organismului. Trebuie specificate proprietatile antiseptice curative deosebite ale mierii de Manuka (produsa de o specie de albine existenta numai in noua Zeelanda), active contra  staphylococilor si streptococilor, E. coli,  Salmonella,  Helicobacter Pylori, aceasta activitate antiobotica naturala desfasurandu-se cu protejarea florei intestinale normale. Cercetari recente au demonstrate ca veninul de albine inhiba dezvoltarea si multiplicarea virusului HIV ce provoaca SIDA.

2.Au proprietati antitumorale (in special propolisul si laptisorul de matca); actioneaza pe mai multe cai: cresc imunitatea naturala a organismului; au capacitate antioxidante; inhiba multiplicarea celulelor canceroase si provoaca moartea acestora; previne metastazarea ; ajuta la diminuarea efectelor negative ale chimioterapiei si radioterapiei si sustine functiile vitale ale organismului pe perioada tratamentului (stimuleaza formarea de noi celule ale sangelui). 

3.Sunt stimulatori generali ai organismului, cu efecte tonice fizice si psihice, inlatura senzatia de oboseala, astenia, stresul, cresc capacitatea la efort, energizeaza; la copii, favorizeaza procesele de crestere si de dezvoltare, stimuleaza pofta de mancare; refac organismul dupa boli.

4.Sunt activatori ai celulelor stem; in special laptisorul de matca (care reprezinta hrana reginei stupului-matca- care traieste 4-6 ani, timp in care asigura perpetuarea familiei, depunand pana la 2000 de oua pe zi, in comparatie cu albinele lucratoare, a caror durata de viata este de doar traieste 4-6 saptamani); intarzie procesul de imbatranire, regenereaza celulele organismului, mentine echilibrul hormonal, prelungeste durata si calitatea vietii.

5.Au rol detoxifiant general, cu favorizarea eliminarii toxinelor exo si endogene accumulate; polenul si pastura au un rol detoxifiant si regenerator hepatic excelent ; pot fi utilizate de catre persoanele sanatoase in cure de detoxifiere (de cate 15-30 zile, de 2-4 ori/an), de cele care consuma alcool in exces, dupa tratamente prelungite (antibiotice, chimioterapice), fumatorilor, celor cu hepatite cronice (virale, toxice, autoimmune); ajuta la eliminarea metalelor grele; efect radioprotector.

Articol publicat pe acasa.ro
Sursa foto: aici 
Sursa foto slide: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER